Paroda NEMIGA

Lapkričio 24 d. 19 val. grupinė paroda „Nemiga“ atidarys meninink(i)ų filmų ir judančių vaizdų festivalį VIDEOGRAMOS’22. Ekspozicija įrengta „Meno avilio“ sinematekos peržiūrų kambariuose adresu A. Goštauto ir A. Vienuolio gatvių kampas, Vilniuje.

Paroda „Nemiga“ yra pirmasis šių metų VIDEOGRAMŲ dėmuo, veiksiantis visą festivalio laiką – iki gruodžio 11 d.

Parodoje lankytojai išvys menininkų Tomo Kobialkos, Peterio Wächtlerio ir Sallamari Rantalos kūrinius, pasakojančius apie archajišką vartotojiškumą ir vaizdinę ekonominių sistemų išraišką bei tai, kaip ji tampa asmeninio archyvo dalimi. Šiame naktiniame pasakojime tarpusavyje dera pilies bokšte dienas leidžiantis vampyras, svajojantis apie šiltą antklodę, didžiausio Australijos banko sukurti herojai, mokę vaikus verslumo, reljefai iš smėlio ir ant laužo kepami amerikietiški zefyrai. 

Parodos „Nemiga“ kuratorė Gerda Paliušytė jos nuotaiką kūrė kartu su menininku Gediminu G. Akstinu, galvodami apie vakarą palapinių miestelyje, kuomet naktiniai šešėliai ir jų keliamas baugumas tampa jaukūs ir net savotiškai žavūs pažįstamoje ir saugioje aplinkoje.

Šiemet VIDEOGRAMOS kursuoja per heterogenišką, prieštaringą ir labai įvairų Rytų Europos regioną ir jo tapatybės apibrėžtis. Festivalio programoje regionas suvokiamas ne tik kaip lokalus pasakojimas ar tai, kas tarpsta socialistinėje praeityje, bet ir kaip finansinio kapitalizmo ir patriarchato – abstrakčių ir siurrealių ekonominių bei socialinių sistemų, kurios įgalina viena kitą – dalyvis. Šią temą plėtoja ir PARODA „Nemiga“.

„Meno avilio“ kuruojami sinematekos peržiūrų kambariai yra įsikūrę negyvenamuosiuose apartamentuose tame pačiame pastate, A. Goštauto g. 2, kaip „Meno avilys“, jų sinemateka ir „Skalvijos“ kino centras.

PARODOS LANKYMAS: iki gruodžio 11 d., ketvirtadieniais–sekmadieniais 16–19 val., prieš tai susitarus tel. 8 604 76 298 arba el. p. gerda.paliusyte@menoavilys.lt.

2022 m. „Videogramų“ festivalio programa: https://videograms.online/programos/

Organizatoriai: „Videogramos“ ir „Meno avilys“
Menininkai: Tom Kobialka, Sallamari Rantala, Peter Wächtler
Kuratorė – Gerda Paliušytė
Architektas – Gediminas G. Akstinas 
Grafikos dizaineris – Marek Voida
Tekstų redaktorius ir vertėjas – Aistis Žekevičius
Rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kino centras
„Meno avilio“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba