Meno teisės, mano pareigos! (MEMA)

Dainiaus Putino nuotr.

APIE PROJEKTĄ

„Meno teisės, mano pareigos!“ (MEMA) – nuo 2019 m. vykdoma edukacinė, Lietuvos mokykloms skirta autorių teisių programa. Ja siekiama skatinti autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugą bei ugdyti nepakantumą neteisėtam kūrinių naudojimui mokyklose, praktiškai integruojant šias temas į ugdymo procesą ir keliant pedagogų kvalifikaciją.

Nuo programos pradžios į pagarbą intelektinei nuosavybei ugdančias veiklas įtraukta virš 650 ugdytojų ir 3 000 mokinių. Suorganizuota daugiau nei 25 MEMA metodų rinkinio pristatymo renginių įvairių ugdymo įstaigų pedagog(i)ų bendruomenėms.

METODŲ RINKINYS

Programos metu, bendradarbiaujant autorių teisių specialistams (-ėms), projekto komandai ir mokytojams (-oms) – savotiškiems šios programos ambasadoriams (-ėms) – buvo sukurtas vienas pirmųjų metodų rinkinių apie autorių teises Lietuvoje.

Ką rasite metodų rinkinyje?

Metodų rinkinyje glaustai ir suprantamai pateikiama:

  • informacija apie autorių teises ir išimtis,
  • legalių platformų sąrašas,
  • 20 pamokų idėjų,
  • 5 vieno kūrinio edukacinės priemonės parengtos Lietuvos meninink(i)ų ir tyrėjų
  • mokomasis filmas, supažindinantis su pagrindinėmis autorių teisių taisyklėmis.

Kam skirtas metodų rinkinys?

Metodų rinkinį rekomenduojame:

  • 5-12 klasių pedagogams (-ėms),
  • neformalaus švietimo ugdytojams (-oms),
  • bibliotekininkams (-ėms),
  • besidomintiems ar norintiems sužinoti daugiau apie autorių teises.

Su rinkiniu susipažinkite čia:

Mokomasis filmas Autorių teisių taisyklės, kurias turi žinoti kiekvienas!

Rekomendacijos mokytojams pagal sritis:

AKREDITUOTA KVALIFIKACIJOS TOBULINIMO PROGRAMA

2023 m. parengta ir įgyvendinta pirmoji akredituota 60 ak. val. kvalifikacijos tobulinimo programa autorių teisių tema vyresniųjų klasių mokinių mokytojams (-oms), bibliotekininkams (-ėms) ir neformaliojo švietimo ugdytojams (-ėms).

SITUACIJŲ ŽAIDIMAS

„Meno teisės, mano pareigos!“ (MEMA) yra edukacinis situacijų žaidimas apie autorių teises. Kurdami, tapydami ir rašydami menininkės (-ai) susiduria su gausybe neaiškumų. Ar galima savo darbe naudoti kitų kūrinių ištraukas? Kas laikoma plagiatu? Kokios yra mano, kaip kūrėjo, pareigos?

Ugnės Neverbickaitės | hold still studio nuotr. 

Šis situacijų žaidimas padės įsijausti į dvejojančios (-io) kūrėjos (-o) dilemas, leis sužinoti, kaip veikia įstatymai, ir atsakys net į 21 dažniausiai autorėms(-iams) kylantį klausimą. Kiekvieną situacijos kortelėje aprašytą problemą vizualiai papildys ir sąmoju apibendrins komiksų autorės Miglės Anušauskaitės iliustracija.

Aktualiai ir įdomiai pateiktos autorių teisių situacijos intriguoja ir nebūtinai skirtos vien kūrėjoms (-ams). Vieni korteles skaitys kaip knygą, kiti norės sužinoti ką nors naujo, treti gaus atsakymus į rūpimus klausimus.

Ugnės Neverbickaitės | hold still studio nuotr. 

Situacijų kūrėjos (-ai): Akvile Magicdusté, Berta Tilmantaitė, Greta Ginevičiūtė, Marija Stonytė, Rimantas Kmita, Trexus, Tomas Narkevičius-Free Finga

Iliustracijų autorė: Miglė Anušauskaitė

Situacijas komentuoja teisininkė: Martyna Gudaitė-Gulbinienė

Taisyklių autorius: Dmitrijus Babičius

Žaidimas bus prieinamas bibliotekose, mokyklose bei mūsų partnerių „Agata“ parduotuvėje: https://bit.ly/4dbv4qw

Edukacinė autorių teisių programa Lietuvos mokykloms įgyvendinama „Meno aviliui“ bendradarbiaujant su Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA. Programą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Kontaktai:
Dovilė Alėbaitė
dovile.alebaite@menoavilys.lt
+370 618 12059